En leges beretning fra Gaza

– We can´t focus on the heart of medicine, we can only focus on saving lives.

På Rafidia sykehus møter vi anestesilegen Arab Ramadan. Dette er hans fremstilling av hvordan blokaden påvirker tilgangen til helsehjelp på Gaza.

Da krigen raste i fjor sommer reiste anestesilegen sammen med tretti andre frivillige leger ned til krigsherjede Gaza. Allerede første dagen på sykehuset ble han møtt av tre unge gutter som hadde blitt skutt på av en tank. Anestesilegen fikk ansvaret for en av guttene. I samarbeid med syv kirurger jobbet han i tolv timer for å berge livet til gutten. Pasienten overlevde, men mistet høyre øye, øre og arm. Ifølge Ramadan kunne utfallet vært annerledes hvis pasienten hadde vært på et israelsk sykehus. Legene som jobber på Gaza er dyktige og løsningsorienterte, men mangler viktige ressurser som tid, penger og arbeidskraft. Dermed blir ikke den livreddende behandling optimal, og en pasient på Gaza vil få dårligere oppfølging og ha forhøyet infeksjonsfare.

Dyrt utstyr er ikke det eneste som er fraværende. De mangler også medisiner og elementært utstyr som venefloner. Dette fører til at pasientene får utilstrekkelig tilførsel av væske og medisiner, som igjen er avgjørende for pasientenes prognose.

Tilgangen til helsehjelp på Vestbredden er dårlig i forhold til Europa, men sammenlignet med Gaza er det en helt annen verden, forteller Ramadan.

8 kommentarer om “En leges beretning fra Gaza

  1. For them the translation work acts often a minor role in the end of their own projects cialis pills When you send a message, you can even see how many people are in the queue ahead of you, so you have a good idea of how long you ll be waiting

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.