Spøkelsesbyen Hebron

Bosetter og sjekkpunkt i Hebron
Bosetter og sjekkpunkt i Hebron

Hebron, med sine 800.000 innbyggere, er den største byen på Vestbredden. Til tross for det store innbyggertallet opplevde vi folketomme gater, stengte butikker og tomme hus i hjertet av byen. Etter utbyggelsen av de fire israelske bosettingene i sentrum, ble flere av disse områdene stengt for palestinerne og flere familier flyttet derfor fra sentrum. De gjenværende palestinerne lever under konstant trakassering fra de israelske bosetterne. I gamlebyen har de vært nødt til å sette opp netting over gatene for å beskytte seg mot kasting av steiner, glass og søppel fra bosetterne, som bor i de øvre etasjene.

Israelske soldater i Hebron
Israelske soldater i Hebron

Til tross for at det kun er mellom 500 og 800 israelske bosettere, finner man flere tusen tungt bevæpnede israelske soldater her. Dette ble tydelig for oss under oppholdet, da det virket som det var flere soldater enn folk i gatene. Ifølge vår palestinske guide var soldatene til stede kun for å forsvare de israelske bosetternes tilstedeværelse.

Vi stilte spørsmål ved hvorfor israelere ønsker å bo i en by omgitt av palestinere. Forklaringen er at Hebron er av stor religiøs betydning for både jøder, muslimer og kristne, da Abraham og hans familie er gravlagt i Ibrahim-moskeen her. For enkelte er dette trolig motivasjonen, mens andre motiveres av gratis bolig og lønn fra de israelske myndighetene. Abrahams gravsted har vært sentrum for flere konflikter i byen, og etter en episode i 1994 der 29 muslimer ble drept av en jødisk amerikaner ble bygningen delt. Da ble 65 prosent av arealet omgjort til en synagoge og 35 prosent til en moské.

I Hebron er det flere sjekkpunkter, noe som forhindrer fri bevegelse for innbyggerne. Vi ble fortalt at soldatene her kunne holde tilbake innbyggere uten grunn, og at åpningstidene var strenge. Beboere som ønsket å besøke venner og familie etter klokken ni på kvelden ble derfor tvunget til å gå rundt det avsperrede området. Konsekvensene av dette er at en rekke muslimer bosatt utenfor bykjernen har begrenset tilgang til Ibrahim-moskeen, og ikke blir sluppet gjennom i tide til for eksempel fredagsbønnen.

Nettet over gatene i Hebron
Nettet over gatene i Hebron

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *