Ambulansearbeidere risikerer livet

Røde Halvmåne i Nablus består av 14 ambulanser som skal dekke et område bosatt av 400.000 mennesker.
Røde Halvmåne i Nablus består av 14 ambulanser som skal dekke et område bosatt av 400.000 mennesker.

På Vestbredden risikerer ambulansearbeidere livet for å sikre palestinere livsnødvendig helsehjelp. Palestine Red Crescent Society, eller Røde Halvmåne, ble stiftet i 1950 for å bistå palestinske familier som ble jaget fra hjemmene sine i 1948. Røde Halvmåne er Røde Kors´ søsterorganisasjon. I dag fyller organisasjonen flere roller i Palestina, blant annet ved å drifte krisesenter, i tillegg til ambulansetjeneste.

I en årlig rapport fra palestinske Røde Halvmåne fortelles det om 1246 overgrep mot deres medisinske team på Vestbredden i 2014. Ett av disse fant sted den 25. juli 2014 da ambulansearbeideren A’aed Al Bura’i (27) ble skutt og drept av israelske styrker i Beit Hanoun. Hans kollegaer ble beskutt da de forsøkte å frakte liket hans fra åstedet.

En av arbeidsoppgavene til Røde Halvmåne er å frakte pasienter mellom ulike sykehus, både innenfor og utenfor de israelske sjekkpunktene. Transporten som foregår forbi sjekkpunktene er utfordrende, da ambulansene ofte blir stoppet og dette fører til store forsinkelser.

Når ambulanser med pasienter må passere et israelsk sjekkpunkt er det ingen særbehandling. Det er én kø for alle, både personbiler og ambulanser – uten unntak. De gangene sjekkpunktene blir stengt av, kan dette bety at transporten tar dobbelt så lang tid. For pasienter med hjerteinfarkt eller hjerneslag kan denne tiden utgjøre forskjellen mellom liv og død.

På sjekkpunktene er det heller ikke tillatt å forlate kjøretøyet, da kan man risikere å bli skutt grunnet mistenkelig aktivitet rundt sjekkpunktet. For ambulansearbeidere betyr dette at de risikerer livet hvis pasienten befinner seg i umiddelbar nærhet til et sjekkpunkt.

Les mer om arbeidet til palestinske Røde Halvmåne her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *