Vil spesialisere på Vestbredden

Dr. Jehad Jeara i gult på Al-Najah University Hospital.
Dr. Jehad Jeara i gult på Al-Najah University Hospital.

– På tross av usikkerheten er det i Palestina jeg hører hjemme.

Jehad Jeara er en av mange leger i Palestina som har måttet spesialisere seg i Europa og USA. I 1987 dro han til Tyskland for å spesialisere seg innen hjerte- og karkirurgi, da dette var et tilbud han ikke ville fått i Palestina. Det er ikke tilstrekkelig med stillinger for spesialisering på Vestbredden til å dekke behovet for spesialiserte leger. Etter å ha fullført videreutdanningen i 1993, ble Jeara værende i Tyskland i 18 år før han returnerte til Nablus, Palestina.

– Grunnen til at jeg ble værende i Tyskland etter min spesialisering var ikke av økonomiske årsaker, men på grunn av sikkerheten og tryggheten det ga oss. På legelønn kan jeg leve like godt i Palestina som i Tyskland, men ved å reise til Europa slapp jeg følgene av den israelske okkupasjonen, sier Jeara.

Etter årene i Tyskland var det på tide for Jehad, hans kone og barn å dra hjem igjen til familien og hjemlandet. Siden 2005 har han jobbet på flere sykehus i Nablus-området, og er nå overlege for kardiokirugiskavdeling på Al-Najah University Hospital.

I løpet av sin tid i Nablus har han vært med på å utdanne en rekke palestinske hjertekiruger. En av dem er nå ferdigutdannet, og den andre fullfører de siste eksamenene i løpet av de kommende ukene.

– Dette er essensielt for å dekke det høye behovet av hjerteoperasjoner som behøves i fremtiden. Dette bidrar også til at palestinsk kunnskap og ressurser får utviklet seg og blir værende der det trengs mest, forteller Jeara.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *