Trygg i vann?

Som noen vet, er jeg over middels interessert i at folk skal føle seg trygge i vann. Et utsagn som ofte kommer til uttrykk når politikerne diskuterer å tømme bassenger for å spare penger eller fylle bassenger for at folk skal ha tilgang på vann, er at svømming er den eneste ferdigheten man lærer på skolen man kan dø av å ikke kunne. Det virker ikke som om alle vet dette på Vestbredden i Palestina.

Området har fått navnet sitt av at det er vestbredden av Jordanelven. Da kan man kanskje tenke seg at det er viktig å være trygg i vann, det er heller ikke en ulempe å kunne svømme. Trygghet i vann er i hvert fall noe mange har fokus på i Norge, med sin lange kystlinje og mange småvann i skogen og på fjellet. Kanskje hadde det også vært mer prioritert i Midtøsten hvis man hadde større bevegelsesfrihet og kunne kommet seg til vann. For eksempel er det drøyt fire mil i luftlinje fra Nablus til Tel Aviv, som ligger ved kysten av Middelhavet. For de fleste palestinerne er dette dessverre en reise de kan se langt etter. Bare les hva Abed sa da vi intervjuet ham.

I løpet av prosjekttiden har vi flere ganger kunnet ønske at vi var på badeferie, som mange andre nordmenn er nå i sommer. Så har vi tenkt oss om en gang ekstra og kommet på at vi er privilegerte som får bli kjent med ti nye palestinske venner, fått et innblikk i en annen kultur og sett hvordan det er å være tredje generasjons innbygger i en flyktningleir. Det høres litt sprøtt ut, ikke sant?

Tilbake til badeferie. Tre ganger har vi badet i løpet av de fire ukene vi har vært på Vestbredden. Første gangen var på en slags klubb i Jeriko, ikke så langt fra Dødehavet, hvor de hadde et basseng og en restaurant. Det som var påfallende, var at av palestinerne var det kun guttene som først gikk uti. Etter en god stund var det ei av de palestinske jentene som ble dratt uti bassenget, men da med alle klærne på. Og hun virket særdeles ukomfortabel med å ha ansiktet under vann og ikke ha fotfeste. Ei jente på 21 år. Hadde tilfellet vært det samme i Norge, håper jeg noen hadde tatt tak i det i går.

Andre gangen vi badet, var i Dødehavet. Dessverre hadde alle de palestinske jentene dratt hjem fra turen. Flere av dem ville ikke bade fordi klærne ville blitt helt kroppsnære, og det ville blitt utfordringer med å bade med hijab. Det er utrolig synd, for mange ville fått en god opplevelse av vannets oppdriftskraft. Kanskje kunne man fått litt tillit til at man flyter hvis man samarbeider litt (i Dødehavet skal det ingenting til, alle får til å flyte).

2016-07-23 10.48.50

Tredje gang vi badet i Palestina var virkelig noe å skrive hjem om. Det var siste dag på sommerleir i flyktningleiren Balata, og det var klart for vannparkdagen. Nordmennene kjente på nervene for å ha med seg 120 mer eller mindre viltre barn i et badeland vi aldri hadde vært i, i en kultur vi hadde fått tre ukers lynkurs i. Det gikk faktisk ganske bra, hovedsaklig takket være at barna ikke var så viltre de ville vært i vann i Norge, vil jeg si. Til det var de ikke trygge nok. Badevaktene skal også ha en klapp på skulderen. De var veldig observante, når et barn svelget vann, hoppet de uti bassenget og plukket opp barnet.

Oppi alt er det en likestillingskomponent. Gutter er generelt tryggere i vann enn jenter. De har ikke de samme begrensningene som jentene med påkledning og valg av fritidsaktiviteter. Vannparken var dessuten delt opp i tre basseng. Ett basseng var for barn, det var rundt og ca 60 cm dypt. Ett basseng var for menn. Det var firkantet, noe lagt opp til å kunne svømme lengder og med en grunnere del og en dypere del. Likevel var flesteparten på grunna. Ett basseng var for damer. Det besto av flere runde basseng, men det mest urovekkende var at det ikke var dypere enn én meter noe sted. Og ingen, hverken unge eller gamle, så ut til å føle seg nevneverdig trygge i vann. Jeg tror ikke de kunne berget seg selv hvis de falt uti på dypt vann. Det skremmer et norsk svømmehjerte.

– Oda

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *