Intervju med Abed

Vi er nå ferdige med et fire ukers opphold i Nablus. I løpet av denne tiden har vi vært på sykehus, arrangert sommerleir i flyktningleir, dratt på utallige utflukter, og mye, mye mer. Aller best er kanskje det at vi har blitt kjent med ti fantastiske medisinstudenter fra Palestina, og takket være dem fått et unikt innblikk i palestinsk kultur og hvordan det er å leve på Vestbredden. I dette innlegget forteller Abed om hvordan det er å leve på Vestbredden og tanker han har om okkupasjonen og Palestinas fremtid.

13844292_10153618871917540_1070386178_o

Abed Salah er 21 år og skal begynne sitt fjerde år på medisinstudiet ved An-Najah University i Nablus. Han bor på hybel sammen med to kamerater rett ved universitetet, og han bruker mesteparten av fritiden sin på kafeer, foran bøkene eller på fotballbanen.
– Jeg har et veldig bra sosialt liv her i Nablus. Folk sier at medisinstudenter ikke har et liv, men det er jeg uenig i. Selv om det ikke alltid er så mye å finne på og dagene ofte går i det samme, har vi det bra. Vi henger på kafeer eller spiller fotball sammen. Det hender også at vi drar til for eksempel Jeriko og Dødehavet, men okkupasjonen gjør slike turer vanskeligere. Det er så å si umulig å være spontan.

Innenfor Nablus’ bygrenser merker man ikke nødvendigvis så mye til okkupasjonen. Byen er rent palestinsk, og ved normale tilstander ser man ikke så mange soldater i gatene. Men man skal ikke særlig langt ut før man støter på dem, i tillegg til israelske bosetninger og kontrollposter. Dette setter store begrensninger for palestinerne.
– Jeg er veldig glad i å reise og å møte nye folk. Slik det er nå har vi ikke særlige muligheter for det. Jeg har ikke engang vært på besøk hjemme hos noen av mine beste venner, fordi jeg ikke får lov til å komme inn i Jerusalem. Man kan søke om tillatelse til å dra, men dette innvilges gjerne bare i forbindelse med religiøse høytider eller hvis man reiser med familie. Tillatelsen gjelder da bare en dag, uten overnatting. Jeg skulle for eksempel likt å dra med venner til Jaffa, der familien min kommer fra.

Det er viktig å få frem at okkupasjonen er mye mer enn en ren fysisk hindring for palestinernes mulighet til å dra hvor de vil. Abed forteller også hvordan det påvirker livet økonomisk, sosialt, og kanskje viktigst av alt: psykisk.
– Okkupasjonen har stor innflytelse på for eksempel økonomien. Store landområder på Vestbredden er i dag under israelsk kontroll, og ressursene kan ikke nyttiggjøres av palestinerne. Blant annet har vi store problemer med vannmangel her på Vestbredden. En annen ting er at okkupasjonen har skapt et sosialt skille mellom palestinerne: dem med israelske rettigheter og dem uten.

Da Israel ble opprettet i 1948, brøt det ut krig mellom Israel og de omliggende arabiske statene. Flesteparten av palestinerne i det som ble Israel, ble sendt på flukt, og de lever i dag i flyktningleirer på Vestbredden og i Jordan, Syria og Libanon. Palestinerne som ble værende, lever derimot et helt annet liv. De har i dag israelsk pass og med det langt flere rettigheter. De kan reise fritt rundt i både Israel og Palestina, de er ikke underlagt israelsk kontroll når det gjelder vann og elektrisitet, og de lever generelt et mye friere liv enn palestinerne på Vestbredden. Dette skaper misnøye og sjalusi og danner grobunn for mange konflikter innad i det palestinske folk.
– Det verste med okkupasjonen for meg er den psykiske påkjenningen, følelsen av å være innestengt og å bli behandlet dårlig. Israelske soldater tar fra deg verdigheten din, de behandler oss ikke som mennesker. Vi føler oss alltid overvåket. Uttaler man seg kritisk til Israel, kan man bli hentet av soldater og bli fengslet. Det er ikke rart at folk vil ut herfra, vi er på ingen måte frie.

Familien til Abed er opprinnelig fra Jaffa, men emigrerte til USA på 60-tallet, hvor de fleste bor i dag. Faren valgte derimot å komme tilbake, og slo seg ned i Ramallah hvor han ble far til Abed og hans tre søsken.
– På 80-tallet dro far tilbake og ble med det den eneste av tolv søsken som kom tilbake. Han ville bygge opp landet og ønsket å hjelpe til med opprettelsen av en fungerende palestinsk stat. Han er lege, så helsesektoren var spesielt viktig for ham. I 1996 var han faktisk med på å etablere Helsedepartementet her på Vestbredden.

Abed er inspirert av sin far. Han snakker om viktigheten av det å bidra til fellesskapet og hvordan han selv ønsker å være med å bygge opp landet. Når han er ferdig med utdannelsen, ønsker han å dra ut for å spesialisere seg, kanskje til USA eller Tyskland, for å opparbeide seg god erfaring og oppleve andre kulturer. Men han er tydelig på en ting: han skal komme tilbake.
– Akkurat nå er landet vårt i asken og det er opp til vår generasjon å skape en forandring. Vi kan ikke legge all skyld på okkupasjonen, det er også mye som må fikses innad i landet. Først og fremst er vi nødt til å samle oss og forberede oss til den dagen vi er fri fra okkupasjonen og skal være et selvstendig land.

Korrupsjon er et stort problem i Palestina. Den sittende regjeringen har vært ved makten siden 2006, da forrige nasjonalvalg ble avholdt. Regjeringen gjemmer bort store summer i egne lommer, er lite populær blant folket og har oppnådd lite i sin styretid. De anklages også av noen for å ta imot penger fra Israel for å ikke gjøre motstand mot ytterligere utbygging av separasjonsmuren og bosetninger. Det palestinske folk føler seg sviktet.
– Jeg tror virkelig på et lys i enden av tunnelen, selv om jeg tviler på at det skjer i min livstid. Vi må oppdra en ny generasjon med de rette verdiene. En slik forandring som kreves i Palestina, trenger lang tid for å skje.

Et annet problem i landet, er mangelen på jobber. Palestina har gode universiteter, og svært mange palestinere tar høyere utdanning. Men det er manglende muligheter til å bruke kunnskapen, noe som gjør at mange forlater landet for høyere lønninger og en bedre framtid i andre land.
– Jeg klandrer dem ikke. Det er ikke lett å lykkes her, og har man god utdanning og muligheten til å dra ut, skjønner jeg at folk gjør det. Innenfor mange områder er man i tillegg nesten nødt til å være korrupt for å få til noe. Dette må brytes, men folk som vil ha en forandring har lett for å bli utstøtt i dette samfunnet.

Det har vært utrolig fint å snakke med Abed. Det å få høre personlige historier og få utforsket hvilke tanker en palestinsk medisinstudent sitter inne med, er både interessant og sterkt. Et fremtidig Palestina trenger folk som Abed, folk som er realistiske, fremtidsrettede og har tanker om hvordan landet skal greie seg. Måtte det være flere som han, og at de lykkes på veien.

182 kommentarer om “Intervju med Abed

 1. Thank you so much for providing individuals with remarkably spectacular chance to discover important secrets from this web site. It can be very cool and packed with a lot of fun for me and my office co-workers to search the blog on the least three times in one week to read the fresh guidance you have got. And lastly, I’m just usually fascinated with the extraordinary inspiring ideas you give. Some 1 facts in this post are unequivocally the most effective we have ever had.

 2. I would like to show thanks to this writer just for bailing me out of such a condition. Just after surfing around through the the net and seeing things which were not pleasant, I was thinking my entire life was well over. Living without the presence of solutions to the problems you’ve resolved by means of your good posting is a critical case, and the kind that could have adversely damaged my career if I had not come across your web blog. Your good talents and kindness in taking care of all the things was valuable. I’m not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a step like this. It’s possible to now look forward to my future. Thanks a lot very much for this reliable and amazing help. I will not hesitate to propose your blog to any person who will need recommendations about this problem.

 3. I definitely wanted to construct a quick comment in order to express gratitude to you for all the unique recommendations you are giving on this website. My rather long internet research has at the end of the day been compensated with incredibly good points to go over with my great friends. I ‘d claim that most of us website visitors actually are unquestionably fortunate to dwell in a decent website with many brilliant professionals with insightful concepts. I feel very much blessed to have come across your webpage and look forward to so many more enjoyable moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 4. I actually wanted to make a simple note in order to appreciate you for all of the remarkable guidelines you are posting at this website. My considerable internet search has at the end been compensated with incredibly good points to go over with my friends and classmates. I ‘d claim that many of us website visitors are quite blessed to dwell in a great website with many awesome people with helpful pointers. I feel somewhat lucky to have used your webpage and look forward to so many more amazing moments reading here. Thanks a lot once again for everything.

 5. I simply wished to appreciate you once again. I am not sure what I could possibly have achieved in the absence of the solutions revealed by you on my question. Previously it was the distressing condition in my opinion, nevertheless finding out a specialized fashion you processed it forced me to weep over happiness. I am just happier for this advice and hope that you realize what a great job you are always accomplishing training people today using your websites. More than likely you have never come across all of us.

 6. Thank you for your entire efforts on this site. My mother loves getting into internet research and it’s really easy to see why. A lot of people hear all relating to the lively means you render very helpful guidance through this web blog and as well as increase participation from other individuals on this article then our simple princess is actually discovering a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You’re the one doing a glorious job.

 7. Thank you for your own labor on this website. Kate delights in engaging in investigations and it’s really easy to see why. A lot of people hear all regarding the powerful medium you render functional guidelines through this web site and therefore inspire participation from other ones on the subject matter so my child is without a doubt learning a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are always conducting a wonderful job.

 8. I wish to point out my love for your generosity for persons who have the need for assistance with the situation. Your very own commitment to passing the message all over came to be particularly valuable and has all the time permitted most people much like me to attain their pursuits. Your useful hints and tips means a whole lot to me and further more to my colleagues. Warm regards; from everyone of us.

 9. I wish to show thanks to the writer just for rescuing me from this type of problem. Just after exploring throughout the the web and getting ideas which are not helpful, I believed my life was done. Living without the presence of approaches to the difficulties you’ve sorted out through the post is a serious case, as well as those which could have in a negative way damaged my entire career if I had not encountered your web site. Your primary mastery and kindness in maneuvering all things was precious. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a thing like this. I am able to at this time look forward to my future. Thank you very much for your high quality and result oriented guide. I will not think twice to suggest your site to any person who needs and wants recommendations on this situation.

 10. I actually wanted to post a simple word so as to thank you for these lovely items you are placing here. My time intensive internet lookup has finally been recognized with wonderful ideas to exchange with my family. I would mention that most of us readers actually are undeniably blessed to live in a notable community with so many special individuals with insightful pointers. I feel extremely lucky to have seen the web site and look forward to really more cool times reading here. Thank you once again for everything.

 11. I am only writing to make you understand what a excellent discovery my friend’s daughter developed checking the blog. She even learned such a lot of pieces, which included how it is like to possess a marvelous helping nature to let many others without problems grasp a variety of extremely tough subject areas. You really surpassed readers’ desires. Thanks for coming up with such effective, safe, edifying and even unique thoughts on that topic to Kate.

 12. Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily memorable opportunity to read from this site. It is often very amazing and as well , stuffed with amusement for me and my office co-workers to search your website on the least three times per week to find out the fresh things you have got. And indeed, I’m so always happy for the surprising ideas served by you. Some 3 tips on this page are completely the finest we have all ever had.

 13. I precisely needed to say thanks yet again. I do not know the things I would’ve accomplished in the absence of the type of opinions shared by you directly on that situation. It actually was an absolute depressing dilemma in my circumstances, however , noticing your skilled avenue you treated that forced me to leap with joy. Extremely happy for your support and thus hope that you are aware of a powerful job you’re doing teaching many people with the aid of your blog post. I am sure you haven’t come across all of us.

 14. I as well as my pals happened to be looking at the excellent items on your web blog and all of the sudden developed a terrible feeling I had not thanked the blog owner for those secrets. Most of the young boys were definitely absolutely happy to learn all of them and now have unquestionably been having fun with those things. Appreciate your genuinely quite thoughtful and then for making a decision on varieties of impressive useful guides most people are really needing to be informed on. My sincere regret for not saying thanks to you earlier.

 15. Thanks so much for giving everyone a very wonderful possiblity to read in detail from this website. It’s usually very useful plus full of a lot of fun for me and my office mates to search your website really three times in a week to see the new things you will have. And indeed, I am also at all times satisfied for the astonishing advice you serve. Some two points on this page are truly the simplest I’ve ever had.

 16. I really wanted to write a simple note to express gratitude to you for some of the nice items you are placing at this site. My long internet research has now been paid with excellent information to exchange with my close friends. I would claim that most of us website visitors are really endowed to dwell in a great network with so many marvellous individuals with insightful methods. I feel pretty blessed to have seen your entire web site and look forward to plenty of more excellent minutes reading here. Thanks again for all the details.

 17. I in addition to my buddies appeared to be analyzing the nice helpful tips on your website then before long I got a terrible feeling I never expressed respect to the blog owner for those tips. All the women came as a consequence very interested to see them and already have truly been making the most of those things. Thank you for really being simply helpful and for making a decision on these kinds of exceptional themes most people are really needing to understand about. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

 18. I would like to show my respect for your kindness giving support to all those that should have guidance on your matter. Your special commitment to getting the message up and down became certainly helpful and has regularly made some individuals much like me to achieve their pursuits. This interesting information indicates a great deal to me and still more to my colleagues. Regards; from each one of us.

 19. I happen to be commenting to let you understand what a impressive experience my princess found using your site. She realized plenty of issues, most notably what it is like to have an amazing teaching mindset to make the others quite simply comprehend chosen very confusing things. You really surpassed visitors’ expectations. Many thanks for rendering those essential, trustworthy, revealing and also unique thoughts on that topic to Evelyn.

 20. I as well as my pals came studying the great items on the blog and so then developed an awful suspicion I never thanked you for them. These ladies were certainly very interested to learn them and have clearly been using these things. Many thanks for turning out to be well kind and also for having such very good themes most people are really desperate to discover. My honest regret for not saying thanks to sooner.

 21. I wanted to put you one tiny note to help say thanks yet again regarding the pleasing methods you’ve shown on this site. It was really shockingly open-handed of people like you to offer unreservedly all many individuals could possibly have offered for an electronic book to help make some bucks for their own end, most importantly now that you could have done it if you considered necessary. The pointers also worked as the good way to comprehend someone else have a similar zeal similar to my very own to grasp much more pertaining to this matter. Certainly there are lots of more enjoyable moments up front for those who discover your website.

 22. I not to mention my buddies have been following the great solutions from your web page then instantly I had an awful suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for them. My men came absolutely warmed to read through them and already have definitely been tapping into these things. I appreciate you for indeed being so kind as well as for getting this form of tremendous ideas millions of individuals are really desperate to understand about. My sincere apologies for not expressing gratitude to sooner.

 23. I and my guys have been studying the excellent ideas found on your web blog and so before long got a terrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those techniques. Most of the boys are actually for that reason glad to read all of them and already have seriously been taking pleasure in those things. Thanks for truly being really considerate as well as for using this kind of incredibly good themes most people are really desperate to know about. My honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 24. Thank you a lot for giving everyone remarkably pleasant opportunity to read critical reviews from this blog. It is always very beneficial and also jam-packed with a good time for me personally and my office acquaintances to search your website at minimum 3 times in one week to learn the new issues you will have. And lastly, I’m also always fulfilled concerning the powerful inspiring ideas served by you. Certain 4 areas in this article are honestly the most suitable I have ever had.

 25. I must show my thanks to this writer for bailing me out of this particular situation. As a result of surfing through the the net and meeting advice which are not beneficial, I believed my life was done. Being alive devoid of the solutions to the problems you’ve resolved through your short post is a serious case, and the ones that could have in a negative way damaged my career if I hadn’t noticed your website. The competence and kindness in taking care of all the things was precious. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thank you very much for your specialized and results-oriented help. I will not think twice to propose the blog to anybody who should receive care on this area.

 26. I enjoy you because of all of the efforts on this web site. My mother really loves participating in investigation and it is easy to understand why. My partner and i know all of the compelling manner you create valuable guides on this website and therefore recommend contribution from people about this topic so our own girl is in fact becoming educated a lot. Enjoy the remaining portion of the year. You are always carrying out a tremendous job.

 27. Thank you a lot for providing individuals with such a splendid possiblity to read in detail from this blog. It can be very awesome and as well , stuffed with a great time for me personally and my office fellow workers to search your site not less than 3 times in a week to find out the new items you have. And of course, I’m just usually impressed with the very good things you serve. Certain 2 areas on this page are definitely the most efficient I have had.

 28. I intended to send you the little bit of observation to help thank you so much again over the beautiful tips you have provided here. It was so surprisingly generous with you to deliver extensively exactly what many of us could possibly have distributed for an e-book in order to make some dough for their own end, specifically given that you could have done it if you ever considered necessary. Those thoughts in addition acted to become a fantastic way to fully grasp that other people online have the same desire really like mine to find out way more when considering this matter. I am sure there are numerous more fun sessions in the future for those who read your site.

 29. I simply had to say thanks yet again. I am not sure the things I might have gone through in the absence of the type of points contributed by you regarding my industry. It truly was a real traumatic matter in my view, however , viewing the specialised mode you dealt with the issue made me to jump over contentment. I’m just thankful for your guidance as well as have high hopes you realize what a great job you were providing instructing others through a web site. Most likely you haven’t come across all of us.

 30. I am glad for writing to make you understand what a exceptional discovery my child obtained reading your webblog. She mastered some pieces, which included what it is like to have an incredible teaching mindset to make folks easily know various impossible subject areas. You actually surpassed our own desires. I appreciate you for delivering the great, trusted, educational and even easy tips about the topic to Mary.

 31. Thanks so much for providing individuals with an extremely remarkable opportunity to read critical reviews from this web site. It is often so brilliant and as well , stuffed with fun for me and my office colleagues to visit your blog no less than 3 times in 7 days to learn the new items you will have. And definitely, I am just certainly amazed with the terrific points you give. Certain 4 facts in this article are rather the best we have had.

 32. I in addition to my guys have been studying the best tips and tricks located on your site while at once came up with a horrible suspicion I never thanked the website owner for those secrets. These young men ended up for that reason stimulated to read through them and already have in reality been tapping into those things. Appreciation for really being well considerate as well as for pick out this kind of remarkable subjects millions of individuals are really desperate to learn about. My personal sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 33. I wish to convey my gratitude for your kindness for men and women who absolutely need help on this one concept. Your very own commitment to getting the message all over appeared to be really insightful and have continually made employees just like me to achieve their dreams. Your entire warm and helpful information signifies a whole lot to me and additionally to my office colleagues. Many thanks; from everyone of us.

 34. I precisely wished to appreciate you again. I do not know the things that I could possibly have used without those tricks documented by you on that field. This was an absolute troublesome scenario in my opinion, however , understanding a new expert fashion you handled it took me to weep for fulfillment. I will be happier for your work and as well , pray you really know what an amazing job you’re putting in instructing most people with the aid of a web site. Most likely you’ve never got to know all of us.

 35. I needed to compose you that little bit of observation to thank you very much over again about the nice knowledge you’ve shown here. This has been certainly strangely generous with you giving easily all most people could have advertised for an electronic book to get some money for themselves, certainly seeing that you might well have done it in case you desired. The secrets additionally served to be the fantastic way to realize that someone else have a similar keenness really like my own to learn lots more in regard to this matter. Certainly there are lots of more pleasant times up front for those who look into your site.

 36. I want to express appreciation to you for rescuing me from this trouble. Because of exploring throughout the the web and coming across tricks that were not helpful, I thought my life was done. Living without the strategies to the issues you’ve resolved by means of your main article content is a serious case, as well as ones which may have adversely damaged my career if I hadn’t discovered your blog post. The knowledge and kindness in taking care of all things was excellent. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a point like this. I can also at this moment relish my future. Thanks for your time very much for this impressive and amazing help. I won’t think twice to propose the sites to any individual who should have care on this matter.

 37. I and my friends have been viewing the good procedures on your web blog while suddenly came up with a horrible feeling I never thanked the website owner for those secrets. These people were warmed to see all of them and have now unquestionably been enjoying these things. I appreciate you for turning out to be simply considerate and then for figuring out some terrific themes most people are really eager to discover. My personal honest regret for not expressing gratitude to you sooner.

 38. I would like to convey my affection for your kindness in support of those people who require guidance on the subject. Your very own dedication to getting the solution all through had been exceedingly interesting and has regularly made guys just like me to achieve their aims. Your insightful information can mean so much a person like me and extremely more to my fellow workers. Thank you; from everyone of us.

 39. Decreased collagen production in chronologically aged skin roles of age dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation nolvadex buy This research was funded by National Cancer Institute NCI at the National Institutes of Health NIH, USA, CA164572, and the Roswell Park Alliance Foundation research grant

 40. Erkekler bayanlara bakarak elan huzurlu olmayı yeğleme eder.
  Sısoy evet da daracık giysiler adına bedenine munis ya da bir gövde majör giysiler alarak günün en palas âdemoğluı olmayı isterler.

  Erinç tişört modelleri erkek kategorisinde görev kayran biçim seçeneği bile bu nedenle fazladır.
  Bayanlar hayvan desenli tişört modellerini tercih etmezken rical bile bu hâlet tam tersidir.

  Tercihlerinizi yapmış olduğunızda logo pressı, birinci
  sınıf pamuk materyalinden oluşan tişörtlere dijital baskı teknolojisi ile aktarılır.
  Dijital baskı yöntemi, güpüra mazarrat vermez, aynı
  zamanda yıkamalara karşı da berenarı dayanıklı.
  Yalnızca logo olarak bileğil, firmanıza
  ilgili sav sözı da tişörtlere bastırabilirsiniz.

  Bu şekilde şirket kıyafetleri ile çdüzenışanlarınız her an reklamınızı yapmış evet.

  Toplumun henüz içi geniş kıyafetleri tercih etmesiyle
  baş başa tshirt yararlanmaında yaygınlaşma saksıladı.
  Zaman ayırt etmeksizin her devir yeğleme edilen tshirt, giyim endüstrisinde ayrı bir ülke tutmakta.

  Buzdolabı Magneti yalnızca halı ve koltuk yıkama firmalarını değil, servis hizmeti veren takkadak yalnız
  her iş yerinin ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında gelmektedir.

  şehir işletmek istemezseniz bile Ankara zorlı tişört araması yapabilirsiniz.
  Rağmenıza çıkan ve size seslenme eden bir yerle direkt
  olarak bildirişim kurabilirsiniz.

  Ankara’da mevki almakta olan firmamız bu noktada yeğleme edilebilecek bir firma
  konumunda mekân almaktadır. Jüpiter memnuniyetini önemsemekte olan firmamız
  bunun taçı aralık tişört baskı fiyatları bakımından ise en müsait ve mantıklı olan fiyatlardan siz müşterilerine yardımcı olmaktadır.

  Ankara’da canlı biri olarak yaklaşanınıza printlı tişört hediyesini yapmış
  oldurabilmeniz midein T-shirt baskı Ankara yerlerine bakmalısınız.
  Bu işçiliki internet üzerinden de halledebilirsiniz.
  Bunun kucakin

  Hafta yüreki vereceğiniz Tshirt baskı sipariş, kırmızıındıktan bir tarih sonrasında mağazamıza gelip elden alabilirsiniz, isterseniz sizin adınıza kargoya teslim edebiliriz. 

  Ankara Tişört Baskı ihtiyacının bilgilerinı yararlı anlayabilmemiz midein birkaç
  kesik sorumuza yanıt vererek 2 zaman içinde talebini oluştur.

  Hale dudu çok teşekkürname ederim isinin ehli cümle aradı görsel attı ellerine afiyet çallıkışılacak kişi emeğine
  ellerine keyif sonuna kadar guvenenilirsiniz aldığı vakıf sonuna derece helal hernesne karınin teşekkürname ederim

  İletişim rabıta ve çdüzenışmalarının titizliği oflaz çok teşekkür ederim tshirtlerinin kaliteleri ve başatın kalitesi
  çok çok referans ederim ☺️ Devamınıda sipariş vereceğiz inşcenabıhak çok beğendik

  Toplumsal iletişim araçları hesaplarımızdan bizi
  izleme ederek sitemizdeki yeniliklerden simultane haberdar olabilirsiniz.

  Evlenme teklifi organizasyonlarında kullanılan dünyaevi teklifi pankartı tasar çizimı baştan aşağı sizin istekleriniz doğrultusunda hazırlanmaktadır.
  Teehhül teklifi pankart afişi üzerinde istediğiniz tasvir görselini kullanabilirsiniz.

  Tasarım desteği ile müntesip henüz detaylı bilgiye tişört görselinin şeşnda yer düz
  ilgili tasarya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

 41. contact us
  know more about us
  check now
  this website
  Check this website
  follow us
  read more
  Click here
  check this out
  follow us
  this website
  website
  know more
  check now
  Click here
  read more
  follow us
  follow us
  contact us
  check now
  visit link
  Check this website
  this website
  know more
  Check this website
  this website
  know more
  know more
  know more about us
  contact us
  Click here
  visit link
  Check this website
  check now
  follow us
  check now
  know more about us
  visit link
  check this out
  visit link
  read more
  this website
  read more
  check this out
  follow us
  Check this website
  contact us
  link
  follow us
  Click here
  check this out
  know more
  read more
  follow us
  check now
  contact us
  know more about us
  know more
  Check this website
  read more
  website
  this website
  follow us
  Visit us
  know more
  Check this website
  this website
  this website
  website
  visit link
  website
  Click here
  know more
  check this out
  check now
  contact us
  website
  Check this website
  check this out
  this website
  check now
  contact us
  read more
  this website
  Click here
  check this out
  link
  follow us
  Click here
  visit link
  Visit us
  this website
  website
  read more
  read more
  follow us
  contact us
  contact us
  Click here
  link
  know more about us
  check this out
  Click here
  know more about us
  website
  Visit us
  check this out
  know more
  read more
  follow us
  check this out
  read more
  check this out
  know more about us
  know more about us
  this website
  visit link
  check this out
  read more
  website
  Click here
  read more
  know more about us
  website
  check this out
  contact us
  Visit us
  check now
  this website
  know more
  check this out
  know more about us
  visit link
  Check this website
  check this out
  follow us
  visit link
  check this out
  Check this website
  Click here
  website
  read more
  Visit us
  website
  visit link
  read more
  this website
  check now
  follow us
  know more
  this website
  check this out
  follow us
  contact us
  website
  check this out
  website
  Click here
  contact us
  know more
  Click here
  Click here
  read more
  Click here
  link
  this website
  read more
  know more
  check now
  know more
  read more
  this website
  know more about us
  Visit us
  contact us
  link
  link
  read more
  contact us
  this website
  check now
  this website
  visit link
  Click here
  Click here
  website
  check now
  check this out
  Check this website
  Click here
  Check this website
  visit link
  website
  read more
  this website
  follow us
  website
  website
  Click here
  know more about us
  Visit us
  link
  website
  visit link
  visit link
  Click here
  visit link
  Click here
  visit link
  check this out
  link
  this website
  know more
  this website
  this website
  Click here
  Check this website
  know more
  contact us
  this website
  check now
  check this out
  link
  this website
  website
  this website
  follow us
  know more
  this website
  read more
  Visit us
  read more
  visit link
  Click here
  this website
  Check this website
  contact us
  check now
  read more
  follow us
  Check this website
  read more
  Visit us
  contact us
  know more
  follow us
  know more about us
  check this out
  know more
  check this out
  know more about us
  link
  contact us
  check now
  read more
  visit link
  website
  check now
  read more
  know more about us
  know more about us
  check this out
  Visit us
  know more
  read more
  Click here
  Click here
  visit link
  visit link
  this website
  website
  contact us
  this website
  Check this website
  Visit us
  know more
  Visit us
  know more
  contact us
  check now
  Click here
  Click here
  contact us
  follow us
  website
  follow us
  check now
  know more about us
  read more
  know more
  check now
  website
  Click here
  know more about us
  read more
  follow us
  Click here
  Click here
  link
  Click here
  Click here
  follow us
  follow us
  Check this website
  Visit us
  this website
  link
  Check this website
  contact us
  know more
  this website
  this website
  visit link
  check this out
  website
  check this out
  Visit us
  website
  this website
  contact us
  Check this website
  contact us
  website
  know more
  check this out
  follow us
  Visit us
  contact us
  Visit us
  know more about us
  Click here
  Check this website
  Click here
  check this out
  check this out
  website
  read more
  contact us
  contact us
  Check this website
  follow us
  contact us
  read more
  Visit us
  check now
  follow us
  read more
  check this out
  follow us
  link
  check now
  check this out
  Click here
  contact us
  know more
  website
  Click here
  visit link
  website
  this website
  check now
  visit link
  know more about us
  know more about us
  website
  Visit us
  read more
  check now
  follow us
  link
  this website
  read more
  know more
  visit link
  check now
  Visit us
  Click here
  know more about us
  check this out
  visit link
  link
  Click here
  follow us
  check this out
  Click here
  check this out
  check now
  read more
  follow us
  Visit us
  read more
  check this out
  check this out
  visit link
  Click here
  Click here
  visit link
  link
  Visit us
  read more

 42. whoah this blog is excellent i really like studying your posts.
  Stay up the good work! You know, many people are hunting around for this information, you can help them greatly.

 43. I blog quite often and I truly appreciate your content.
  Your article has really peaked my interest. I am going to bookmark your blog and
  keep checking for new information about once a week.
  I opted in for your RSS feed as well.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.