Forskning under lupen av okkupasjon

Under oppholdet i Palestina avtalte vi et møte med en som kunne fortelle oss mer om hvordan det er å forske i et land hvor alt blir studert og kontrollert av en okkupant. Av hensyn til ønske om anonymitet vil vi ikke nevne personens navn eller nøyaktige arbeidsplass, da redsel for straff fra myndighetene også begrenser hva folk er villige til å fortelle. Av det som blir fortalt, og fra hva vi kan lese selv, forstår vi at forskningsmiljøer ellers i verden og det palestinske har flere likheter, men også veldig ulike utgangspunkt. Personen vi snakker med forteller om hvordan det blir gjort plass til forskning på alt fra medisin til kunst og datateknologi, og at det hos dem jobber omkring 600 ansatte med forskning spesifikt. Det er med andre ord et stort miljø det er snakk om, og dermed mange som rammes av restriksjonene som de siste årene har begrenset forskningen.

Det siste året har nemlig israelske myndigheter innført flere restriksjoner – blant annet en restriksjon om at maks 100 utenlandske personer kan gjeste universiteter på Vestbredden i året for å forske og undervise, og at de kun kan være der 6 måneder av gangen. Det er også restriksjoner på det akademiske nivået til disse gjestene, og emnene de vil kunne undervise og forske innenfor. Dette innebærer at de få som får lov til å komme, ikke kan bli lenge nok til å bli en fullverdig del av en forskningsgruppe, eller til å fullføre forskningsprosjekter. I tillegg til å ramme forskningen direkte er det også innført restriksjoner på internasjonale studenter – israelske myndigheter har innført en grense på 150 utvekslingsstudenter per år, og også disse får kun lov til å bli værende i 6 måneder.

Dette med begrensninger på opphold for internasjonale besøkende gjør seg spesielt gjeldende i forbindelse med forskningsavdelingens konkrete mål. Ifølge personen vi snakket med har de flere, hvor det første de nevner er å øke internasjonalt samarbeid. Et mål de deler med mange andre land, men som også har et ekstra poeng i at de håper internasjonalt samarbeid også vil øke internasjonal solidaritet meg det palestinske folket. Man forstår at målet blir vanskelig å oppnå tatt de tidligere nevnte restriksjonene i betraktning. Da det i tillegg finnes en stolthet i fagmiljøet som gjør terskelen høyere for å invitere samarbeidspartnere til seg, da de palestinske forskerne vet hvilken vei som venter eventuelle samarbeidspartnere i ervervelsen av Visa og spørsmål på flyplassen i Tel Aviv, gjøres det enda vanskeligere å oppnå målet. Heldigvis fortelles det også om allerede eksisterende samarbeid med flere universiteter i Europa, Canada og andre land i Midtøsten – og kun i Norge finnes det flere eksempler ved flere universiteter på samarbeid med palestinske universiteter.

Det andre målet personen fortalte om var målet om å jobbe med prosjekter som tjener samfunnets beste, og som løser problemer spesielt relatert til FNs bærekraftsmål. Men også dette målet forsøkes forhindret – valgfriheten i hva man får forske på begrenses nemlig sterkt av israelske myndigheter. De hindrer forskning ved blant annet å blokkere import av flere stoffer til Vestbredden som de mener kan brukes til å danne eksplosiver. Et eksempel på dette er restriksjonen på import av radioaktivt jod. Dette begrenser klinikken spesielt, da det er et stoff som brukes som en del av behandling ved blant annet høyt stoffskifte og kreft i skjoldbruskkjertelen. Personen vi snakker med forteller at et sykehus i Ramallah, en palestinsk styrt by på Vestbredden, nylig fikk tillatelse til å importere det, men også dette kom med visse restriksjoner.

Problemene med import er heller ikke begrenset til selve varen, men også transport av varer generelt. En annen vi snakket med i forskningsmiljøet fortalte om tilfeller av å måtte vente tre måneder på leveransen av et apparat han behøvde i forskningen, som han mente ville tatt to uker å levere ellers. Er man palestiner som jobber på institusjoner på okkuperte territorier har man muligheten til å bestille ting til adresser utenfor Vestbredden, for så å ta dette med seg til institusjoner på Vestbredden – men også dette blir gjort vanskelig. Vestbredden er full av checkpoints, som gjør at man aldri vet hvilke veier som er stengt og åpne, og noen ganger stenger israelsk militære alle innfartsveier til en by. Dette fører både til at pendling blir gjort vanskeligere, og til at varer som bestilles rett til Vestbredden blir holdt igjen ved checkpoints over lengre tid.

Økonomisk er det heller ikke så mye å glede seg over. Palestinian Ministry of Education and Higher Education er ifølge de vi snakker med ansvarlig for økonomisk støtte til universitetet, men sist de fikk støtte til forskning var i 2018. «We can’t fund your research, we have to feed people», er beskjeden de får da de søker offentlige midler. Begrunnelsen er forståelig, og mangel på økonomisk støtte til helse ellers er synlig også på sykehusene, men det er ingen tvil om at å være avhengig av støtte og donasjoner fra hovedsakelig rike menn er en hemsko for forskermiljøet og en begrensing for hva det forskes på.

Altså er det flere hindringer og utfordrende å forske, men det er likevel få tilfeller av dyktige palestinere som flytter til utlandet for å jobbe der, såkalt brain-drain, da tradisjonelle familieverdier står såpass sentralt i det palestinske samfunnet at de fleste velger å komme tilbake til familien. Heldigvis, da det er viktig at folk blir boende slik at man kan fortsette utviklingen av forskningsmiljøet i Palestina til tross for restriksjonene, som stadig blir flere. Det er ikke å forvente at en skal holde motet oppe under forhold som disse, og målet må være at man skal slippe å måtte tolerere uholdbare restriksjoner for å utøve forskningsarbeid potensielt gunstig for et helt verdenssamfunn. Nylig skrev rektor og viserektor for utdanning ved UiO om plikten vi har for å skape bærekraftige samarbeid med forskning- og utdanningsinstitusjoner i konfliktområder, og vi håper de mener det de sier.

Kilder utover intervjuobjektene:

Om restriksjonene:

https://www.aljazeera.com/opinions/2022/7/15/palestinian-universities-are-once-again-under-attack

Om behandling med radioaktivt jod:

https://sml.snl.no/radiojodbehandling

https://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/skjoldbruskkjertelkreft-radioaktiv-behandling

Om stenging av checkpoints:

Om norsk samarbeid med universiteter i konfliktområder:

https://khrono.no/universiteter-i-krigs-og-konfliktsoner-behov-for-mer-kunnskap-og-langsiktig-samarbeid/708481

45 kommentarer om “Forskning under lupen av okkupasjon

 1. My wife and i felt so comfortable when Chris could deal with his basic research through the precious recommendations he discovered through the blog. It’s not at all simplistic just to possibly be making a gift of secrets and techniques that a number of people may have been trying to sell. We really recognize we have got you to thank because of that. These explanations you made, the easy site navigation, the relationships your site help to promote – it’s got most terrific, and it’s really assisting our son and our family reason why this matter is exciting, and that’s extraordinarily vital. Thank you for all the pieces!

 2. I must point out my passion for your generosity supporting folks that really want assistance with this particular matter. Your real dedication to getting the solution around came to be extremely invaluable and have in most cases made workers just like me to realize their dreams. Your amazing interesting useful information implies a great deal to me and even further to my peers. Best wishes; from everyone of us.

 3. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally nice opportunity to discover important secrets from here. It’s usually very amazing and also packed with fun for me personally and my office mates to search your site on the least thrice in 7 days to find out the fresh things you will have. And definitely, I’m also always astounded concerning the special hints you give. Certain 1 facts on this page are absolutely the most efficient we’ve ever had.

 4. I want to express my thanks to the writer just for rescuing me from this incident. Because of surfing through the the web and getting tips which were not powerful, I figured my life was done. Living minus the answers to the problems you’ve fixed through your entire guide is a serious case, and ones which could have in a negative way affected my entire career if I hadn’t noticed the blog. Your primary expertise and kindness in maneuvering every part was vital. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a thing like this. I can also at this moment relish my future. Thanks for your time so much for this impressive and results-oriented help. I won’t think twice to recommend your web blog to any person who should get direction on this issue.

 5. I definitely wanted to write down a brief word to appreciate you for these unique guides you are posting at this website. My time consuming internet investigation has at the end been compensated with pleasant strategies to go over with my colleagues. I would tell you that we visitors actually are very endowed to be in a fantastic place with very many wonderful individuals with valuable ideas. I feel quite happy to have seen the web page and look forward to really more amazing minutes reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 6. I actually wanted to develop a quick comment to be able to appreciate you for the splendid suggestions you are showing at this website. My extended internet research has at the end been honored with high-quality suggestions to exchange with my family and friends. I ‘d admit that many of us site visitors are unequivocally endowed to exist in a fine network with many marvellous individuals with helpful opinions. I feel rather grateful to have discovered your entire web pages and look forward to many more amazing moments reading here. Thanks a lot once again for everything.

 7. I’m also writing to let you be aware of of the wonderful encounter my cousin’s princess gained going through yuor web blog. She came to understand a good number of issues, which include how it is like to have a wonderful giving nature to make certain people clearly learn chosen very confusing issues. You actually did more than people’s expectations. Many thanks for giving these priceless, healthy, revealing not to mention cool guidance on your topic to Lizeth.

 8. I am just writing to make you understand what a impressive experience my cousin’s child enjoyed browsing your site. She noticed many issues, which included how it is like to possess an incredible giving nature to let many more without problems know just exactly specified tricky subject areas. You undoubtedly exceeded our own expectations. I appreciate you for churning out these informative, trusted, educational and even unique tips on that topic to Gloria.

 9. I needed to send you the very small note to thank you once again for your personal breathtaking techniques you have provided on this site. This is wonderfully open-handed with you to deliver unhampered all that many individuals could possibly have marketed for an electronic book to make some money on their own, specifically considering the fact that you could possibly have tried it in the event you considered necessary. These tips likewise worked like the great way to know that other people online have a similar dream much like my very own to see whole lot more regarding this matter. I’m sure there are thousands of more pleasant situations up front for many who read carefully your blog.

 10. I wanted to compose you one little bit of remark to say thank you the moment again for these precious tactics you have contributed in this article. This is certainly extremely open-handed of you to provide openly what exactly a few individuals would have marketed as an electronic book in order to make some cash for their own end, most importantly considering the fact that you might well have tried it if you considered necessary. The good ideas additionally served to be a great way to be sure that other people have the same eagerness like my very own to see more and more when it comes to this problem. I’m sure there are a lot more enjoyable times ahead for people who scan your blog.

 11. I want to show some thanks to this writer just for rescuing me from such a challenge. Just after surfing around throughout the search engines and coming across views which are not productive, I figured my life was done. Living without the presence of solutions to the issues you have sorted out by means of your good guide is a crucial case, as well as the ones which may have in a wrong way damaged my entire career if I had not encountered your web page. Your actual natural talent and kindness in playing with every aspect was very useful. I am not sure what I would’ve done if I had not encountered such a step like this. It’s possible to at this time relish my future. Thanks a lot very much for the expert and result oriented guide. I will not be reluctant to refer your web blog to any person who should have tips about this subject matter.

 12. Needed to post you that tiny remark to thank you very much again on the amazing information you’ve provided at this time. It was certainly generous with you to allow unhampered what exactly a lot of folks could possibly have offered for an ebook to make some money on their own, mostly now that you could have done it in the event you decided. Those points in addition served to become a easy way to recognize that many people have similar desire the same as mine to know a good deal more with regards to this matter. I know there are a lot more fun instances in the future for folks who start reading your site.

 13. A lot of thanks for all your work on this blog. Betty delights in going through investigation and it is simple to grasp why. A number of us hear all regarding the powerful form you give very helpful strategies through the blog and in addition increase contribution from the others about this topic while my child is always studying a great deal. Have fun with the remaining portion of the year. You’re doing a powerful job.

 14. Thank you so much for giving everyone such a pleasant chance to read articles and blog posts from this web site. It’s always very lovely plus packed with a good time for me and my office peers to visit your web site really 3 times in 7 days to find out the new guides you have. Of course, I am also actually impressed with your effective points you serve. Certain 4 facts on this page are undoubtedly the very best we have had.

 15. I simply wanted to construct a simple message to say thanks to you for all of the nice hints you are showing at this website. My time consuming internet lookup has at the end been paid with excellent ideas to share with my good friends. I ‘d claim that many of us site visitors actually are extremely fortunate to be in a superb community with many special individuals with valuable methods. I feel quite fortunate to have used the web page and look forward to some more entertaining moments reading here. Thanks once again for all the details.

 16. I am also writing to make you know what a exceptional encounter our girl encountered viewing the blog. She mastered several details, with the inclusion of how it is like to have an awesome giving nature to have the others without difficulty learn some tortuous subject areas. You truly surpassed our expectations. Thank you for distributing the warm and helpful, safe, informative as well as easy guidance on that topic to Mary.

 17. Thank you so much for giving everyone an extraordinarily pleasant opportunity to read from this web site. It is always so cool and also jam-packed with a lot of fun for me and my office acquaintances to search the blog at the least 3 times in one week to learn the newest items you have got. And indeed, I’m usually astounded concerning the spectacular tips served by you. Certain 3 facts in this article are truly the most efficient we have had.

 18. Thanks a lot for providing individuals with remarkably breathtaking chance to read in detail from this site. It’s always so brilliant and as well , full of amusement for me personally and my office acquaintances to search your site nearly thrice in 7 days to study the fresh things you will have. And lastly, I am also certainly fulfilled with your dazzling strategies you give. Certain two areas in this posting are rather the most effective I’ve ever had.

 19. Thank you a lot for giving everyone a very remarkable possiblity to read from this website. It can be so brilliant and stuffed with a lot of fun for me and my office friends to search your site at the least thrice every week to find out the latest items you will have. And lastly, I’m usually fascinated with the perfect thoughts served by you. Selected 4 points in this post are clearly the finest we’ve had.

 20. My spouse and i felt really peaceful that Emmanuel managed to conclude his studies using the ideas he grabbed when using the site. It’s not at all simplistic to just choose to be offering points that many other folks might have been trying to sell. And now we fully understand we’ve got you to thank for that. The most important illustrations you made, the simple site menu, the friendships you will help to foster – it’s all great, and it’s really leading our son and us believe that this idea is fun, and that’s exceptionally serious. Thank you for all the pieces!

 21. Thanks for every one of your efforts on this site. Gloria take interest in going through investigation and it is easy to understand why. My partner and i notice all about the powerful means you give both interesting and useful tactics by means of this web site and even recommend participation from other people on the idea and our favorite simple princess is in fact discovering a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. Your performing a great job.

 22. I’m also commenting to let you know what a excellent experience my wife’s daughter developed studying yuor web blog. She noticed a good number of issues, which include how it is like to possess an amazing helping nature to make others without hassle fully grasp certain extremely tough things. You truly exceeded her expected results. Thank you for churning out those beneficial, healthy, revealing and in addition unique tips on your topic to Lizeth.

 23. I would like to show some thanks to you for bailing me out of this incident. Just after checking throughout the world-wide-web and finding proposals that were not helpful, I figured my entire life was over. Living minus the answers to the issues you’ve solved by means of this short article is a serious case, as well as ones which might have adversely affected my entire career if I hadn’t encountered your site. Your primary natural talent and kindness in maneuvering all the stuff was tremendous. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a solution like this. I’m able to at this moment look forward to my future. Thank you so much for your reliable and result oriented help. I will not hesitate to recommend your web blog to any individual who needs counselling on this problem.

 24. I wish to show my appreciation to the writer just for rescuing me from such a trouble. Right after looking throughout the world-wide-web and obtaining suggestions which are not helpful, I figured my entire life was over. Living without the solutions to the issues you’ve solved all through your write-up is a crucial case, and the ones that might have in a wrong way damaged my career if I had not discovered your website. That expertise and kindness in touching all the stuff was very useful. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a point like this. I’m able to now look ahead to my future. Thanks so much for the high quality and amazing guide. I won’t think twice to recommend your blog post to anybody who will need direction about this problem.

 25. I enjoy you because of each of your effort on this site. Betty take interest in working on investigations and it is easy to see why. Almost all learn all of the powerful medium you deliver very useful things via your web site and as well improve contribution from visitors on the issue while our girl is really starting to learn a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You are performing a wonderful job.

 26. I simply wanted to appreciate you once again. I am not sure what I could possibly have made to happen in the absence of the entire hints contributed by you on my subject. It was actually an absolute depressing scenario in my circumstances, but observing the very specialized avenue you handled that made me to weep over gladness. I will be happier for your guidance and in addition wish you find out what an amazing job you happen to be undertaking training many others via your web page. Probably you haven’t got to know all of us.

 27. I intended to write you the little note in order to say thanks as before for your precious things you have shared on this page. It has been simply seriously generous with people like you to present unreservedly exactly what a lot of folks could possibly have distributed as an ebook to make some cash on their own, even more so seeing that you could have tried it if you ever wanted. These points likewise worked to be the great way to comprehend most people have similar dream just like my own to learn way more when it comes to this issue. I’m certain there are millions of more pleasant situations in the future for those who view your blog post.

 28. I needed to compose you one very small word just to say thank you as before on your incredible views you have documented on this page. It is quite pretty open-handed of you to convey freely what a number of people could possibly have offered for sale as an ebook in order to make some bucks for themselves, most importantly given that you could have tried it in the event you decided. These concepts additionally acted to provide a fantastic way to be sure that the rest have similar eagerness the same as my own to learn a whole lot more with reference to this condition. I know there are lots of more fun instances in the future for those who looked over your website.

 29. My spouse and i got absolutely delighted Michael could deal with his homework out of the ideas he came across through the weblog. It’s not at all simplistic to just choose to be giving out facts which usually the rest have been trying to sell. We already know we have got the website owner to appreciate for this. All the illustrations you made, the easy site menu, the friendships you will help foster – it’s got many superb, and it’s aiding our son in addition to us know that this topic is entertaining, which is certainly especially essential. Thank you for the whole thing!

 30. I and my friends happened to be taking note of the good points on the blog and then the sudden came up with an awful feeling I never thanked the site owner for them. My people ended up for this reason thrilled to study all of them and have in effect simply been making the most of those things. Appreciate your genuinely so considerate and also for making a choice on varieties of extraordinary guides millions of individuals are really needing to be aware of. Our sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

 31. I have to show appreciation to you for rescuing me from such a circumstance. Right after searching throughout the search engines and getting notions which are not pleasant, I thought my life was done. Existing minus the answers to the issues you have fixed by way of the blog post is a crucial case, as well as ones which may have in a wrong way damaged my entire career if I had not discovered your website. Your actual natural talent and kindness in maneuvering all the pieces was helpful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a point like this. I can also at this point relish my future. Thanks a lot very much for your skilled and result oriented help. I will not be reluctant to refer your web sites to any individual who ought to have support on this issue.

 32. I simply needed to thank you very much once again. I am not sure what I might have created without the actual basics revealed by you on such a question. It was the horrifying concern in my opinion, but considering a new specialised style you dealt with the issue forced me to jump for happiness. Extremely happy for your guidance and as well , have high hopes you know what an amazing job that you’re doing instructing men and women by way of your web page. More than likely you have never come across all of us.

 33. I wish to show my affection for your kind-heartedness in support of women who absolutely need help with this content. Your special commitment to getting the solution throughout had been unbelievably significant and have usually helped most people just like me to realize their objectives. This insightful tutorial denotes a great deal a person like me and even further to my fellow workers. Regards; from all of us.

 34. I have to express some thanks to the writer just for rescuing me from this matter. Right after surfing throughout the the web and coming across solutions which were not powerful, I assumed my life was gone. Being alive without the approaches to the difficulties you have sorted out all through this report is a serious case, and the ones which might have badly affected my entire career if I hadn’t come across the blog. Your actual ability and kindness in dealing with a lot of things was priceless. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a stuff like this. I’m able to now relish my future. Thanks so much for this high quality and sensible help. I won’t hesitate to propose your blog to anyone who needs tips about this problem.

 35. I and also my buddies have been studying the excellent secrets located on your site and so quickly got a horrible feeling I had not thanked the blog owner for those tips. My boys ended up certainly happy to study them and have in effect truly been loving them. Many thanks for turning out to be considerably helpful as well as for settling on certain impressive areas millions of individuals are really desperate to be informed on. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

 36. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 37. In our channel, we live by the saying “the more, the merrier!” However, we aren’t just featuring random groups of people, but a specific kind. We feature the Japanese kind. So if you like Japanese group sex content, then our channel will be your new favorite place to be! Let us show you how Japanese men and women get together, cooperate, and have fun! Check out our videos today!

 38. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.